Get Adobe Flash player


CHERNIVITBANNER

Slow Food в България

2004 – 2009 – 

Организацията Slow Foodкратко представяне

Slow Food възниква през 1989 г. в гр. Бра, Италия като контрапункт на веригите за бързо хранене и тяхното унищожително влияние върху местните традиции и култура, свързани със селското стопанство и храните. Понастоящем организацията има над 100 000 членове в над 130 страни от цял свят, които са обединени в над 1000 местни структури (конвивиуми). Философията на Slow Food е заключена в следните три думи: Good, Clean and Fair, т.е.

Фондация на Slow Food за опазване на биоразнообразието – инструменти

Основни постижения на Slow Food в България

Организационни постижения

Участие на български производители в три поредни издания на световния форум Тера Мадре през 2004, 2006 и 2008 г.

Участие на български производители в две поредни издания на световното изложение на сирена в гр. Бра, Италия, през 2007 и 2009 г.

Представени са продуктите на двата български президиума – зеленото сирене от Черни Вит и разнообразни сирена от мляко от каракачански овце, отглеждани в с. Влахи, Южен Пирин, както и продукти, с които българинът е свикнал, но италианският любител на сирена опита за първи път: бяло саламурено сирене от овче, краве и козе мляко, овче и краве кисело мляко и мед от Западен Балкан; крокмач от с. Ракита; овче кисело мляко и мяхово сирене от с. Момчиловци в Родопите; Родопско бито сирене, сирене „Родопи”, пекорино, пармезан, както и български кашкавал от с. Смилян. Това, което обединява всички тези продукти е от една страна техните превъзходни вкусови качества и от друга – това че всички те са произведени в различни ферми в страната по традиционни български рецепти и отговарят на концепцията „Good, Clean and Fair”.

Участие в коалиция „Чиста храна, честен поминък”.

Коалицията включва няколко български неправителствени организации (WWF – Дунавско-Карпатска програма, Българско дружество за защита на птиците, Фондация Биоселена, Българска национална асоциация на потребителите, Сдружение Биопродукт БГ, Асоциация на овцевъдите от Западен Балкан и Асоциацията на конвивиумите на Slow Food в България – Slow Food България), които обединиха усилията си в подкрепа на българските фермери, които да получат правото да произвеждат и директно да доставят на българския потребител храни от животински произход. Това до този момент не беше възможно у нас, за разлика от останалите 26 страни членки на ЕС. В резултат на усилията на Коалицията и разбирането и подкрепата от институциите, отговорни за разработването на такава наредба тя вече е факт.

 

Работа с деца

През 2009 г. стартира проект за подобряване на храната в училищните столове и повишаване на културата на хранене на децата в две български училища (55 СОУ в София и Основно музикално училище в с. Черни Вит). Проектът цели създаването на европейска мрежа, в която участват училища от Италия, Белгия, Латвия, Ирландия и др.

 

Български продукти в Съкровищницата на вкусове

Три продукта са включени в Съкровищницата на вкусове: родопско бито сирене от с. Смилян, зелено сирене от с. Черни Вит, млечни продукти от каракачански овце. Българската комисия за номиниране на такива продукти е предложила българския винен сорт „Керацуда” и още няколко продукта за включване в Съкровищницата. Откриването на тези храни е голямо предизвикателство, тъй като за съжаление голяма част от българските кулинарни традиции са изгубени безвъзвратно.

 

Работа с хотели и ресторанти за популяризиране на наши продукти

В Slow Food членуват няколко български шеф-готвача, които имат смелостта да експериментират с открити от нас продукти и да създават невероятни ястия. Наши готвачи бяха поканени през 2007 г. да приготвят дегустационно меню с български продукти в елитен италиански ресторант. С шеф-готвач Валери Нешов имаме организирани няколко дегустационни събития, на които той превръща традиционните български продукти в съвременни ястия. В ресторант „Смолена” и комплекс „Млечен дом” в с. Смилян могат да се опитат уникални храни от Горното поречие на р. Арда. Техните собственици са членове на Slow Food и популяризират философията на организацията.

 

Бъдещи стъпки

Институционално укрепване на Slow Food България

Откриване на нови продукти и включването им в Съкровищницата на вкусове или създаване на президиуми

Развитие на българските президиуми

Работа с млади хора

 

Comments are closed.