Get Adobe Flash player


CHERNIVITBANNER

Народно читалище „Христо Смирненски 1925” – Черни Вит

Създадено на 10.11.1925 година с името „Просвета”, то обединява усилията на жителите на Черни Вит за достъп до литература и изкуство.  Първите прояви са събиране на книги и създаване на библиотека за ползване от цялото население и самодеен театрален състав, поставящ пиеси.  Още от 1936 г. активно участва в организиране на чествания и възстановки на събития от Априлското въстание и похода на Ботевата чета.  Набира средства и участва при изграждане на паметници, свързани с историята на селото и страната.  Развива краеведческа дейност, от която се раждат състави за автентичен фолклор, танцов състав, обреден младежки и състав за художествено слово.  Събраните материали са основа за създаване на  „История на Черни Вит”  с автор Райко Райков. Той  изследва местната история и запазва за поколенията паметта на старите черновитчани. Втората му книга, „Епилогът на Хвърковатата чета”, допринася за популяризиране на знание за последните дни Георги Бенковски и за това как жителите на Черни Вит са помагали на войводата.

Съхраняваното оригинално знаме от Четата на Бенковски не само носи духа на бунтовниците, но и всяка година, в съботата преди  24 Май  и втората  Събота от месец юни, предвожда  състава на Читалището при възстановка на събитията от 1876 година, случили се в село Черни Вит.

Голяма част от песенното богатство, събирано от проф. Васил Стоин и Марин Иванов,  днес е нотирано и събрано в сборници,  а великолепните изпълнения на Марин Иванов допринасят за популяризиране на това богатство и засилват интереса на младите хора към фолклора.

В музейната сбирка  уредника Марин Йотов посреща посетители от 1985 година /само по предварителна заявка/ , разказва за бита на балканжията и пред огъня в огнището историята оживява и всеки посетител може да се потопи в атмосферата на 19 век –  да приседне на трикрако столче край паралията и да се наслади на старинни храни и напитки, чиито рецепти са пазени и пресъздавани от читалищните дейци.

Днес Народно читалище „Христо Смирненски 1925” разпространява знание със своята библиотека от  над 19 хил. тома, а от 2011 година има възможност да предоставя и интернет услуги по проект „Глобални библиотеки”. Читалището е активен участник и един от основните организатори на Общински събор на народното творчество „От Тимок до Вита”. Организира изложби, базари, концерти и осмисля  свободното време на децата през лятото.

 

 

Контакти:

председател Илиян Павлов – +359 888727356

читалищен секретар Петя Василева +359888174920