Get Adobe Flash player


CHERNIVITBANNER

Фолклорен събор – От Тимок до Вита ЧЕРНИ ВИТ 2011

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Община Тетевен, Кметство Черни Вит и НЧ „Христо Смирненски” ви информират, че на 27 и 28 Август 2011 год в село Черни Вит ще се проведе за тридесети път Събор на народното творчество „От Тимок до Вита”

 

Целта на Събора е издирване, опазване, популяризиране и съхранение на българския фолклор и традиционна кухня.

 

Вярваме, че чрез вашето присъствие Събора ще се превърне в празник, на който да се покаже най-доброто от непреходните национални традиции и култура.

 

 

 

 

Събор „От Тимок до Вита” – Шаренията на човешките взаимовръзки 

 

 

Здраво вгледан в животът, балканджията е приел трудолюбието  като закон на живота. Но успоредно със стопанския календар той е сътворил и празнично- обреден. В резултат /балканджията/ създава народно творчество, вплетено в целогодишния аграрен, скотовъден и празничен календар.

И се редели пролет, лято, есен, зима. Слънцето извършвало вечния си кръговрат,

а заедно с него се нижел хороводът на народните празници и обичаи……………..

и се редят пролет, лято, есен, зима – селото никога не е било мълчаливо по отношение на музикално-песенния и танцов фолклор.

И събор- панаир си е имало на него чернивитчани обрекли селото на Пресвета Богородица – и 28 Август бил ден за сбора в Черни Вит.

От 1981 година в близките до 28 Август, Събота и Неделя селото се оглася от звучни народни песни и свирни… прави се традиционен събор на народното творчество. Създаден като селищен фолклорен празник, от 1983 година навлиза в духовното пространство на Тетевенска община  като Общински събор.

Всяка поредна година

хората от Тетевенския край и много други селища от страната преживяват своя трепетен досег със стародавната фолклорна традиция.

В програмата на събора обикновено преобладават хора, за които фолклорното изкуство не е професия.

Няма конкурсен характер.

Участват групи от всички фолклорни области в страната.

През построената за тази цел сцена „минават” енергиите -послания от селищното фолклорно минало. Пренасят ги хора, чието отношение към родното място и местния фолклор не е само родолюбие, а и култура.

Такива хора насърчават художествено – музикалната дарба на своите деца.

Все повече намират и ще намират място групите от млади хора, които ще реставрират  и поддържат елементи от традиционното наследство- съзнателно, не толкова като жива традиция, колкото като културна памет.

Някак от само себе си Общински събор на народното творчество  в Черни Вит събужда интересът на децата и младежите към богатството на местните традиции и обичаи.

Разбира се имат и своето насърчаване от възрастните

Изворният фолклор на Тетевенския край има своята географска затвореност, която е
условие за устойчивост през времето . Днес когато „светът е отворен” тази устойчивост резултатно се постига от читалищните фолклорни състави. и особено от учениците в паралелката за изучаване на народна музика /гайда, гъдулка, тамбура,кавал, народно пеене…………./.

Местното училище открива фолклора за децата, бъдещи народни изпълнители през 1985 година и от тогава та до днес.

През 30-те си години Събора на народното творчество „От Тимок до Вита” се е дълбоко вкоренил. Корените му поливат четири поколения изпълнители от цялата страна под грижите и любовта на родолюбци от Тетевенска община.

В двата дни на Събора зрители и участници се запознават с богатото културто- историческо наследство.

На добра воля се изгражда приятелство между изпълнителите от различни селища. Те пеят и свирят своите песни и свирни, „играят” обичаи и обреди. А наоколо греят шарени черги и китеници, по нататък изделия, излезли от ръцете на днешните занаятчии.

Най- добрта музика ще е неизпълваща ако няма с кого да бъде споделена, а това в Черни Вит се прави на пъстра трапеза, опсипана със старинни ястия от всички краища на България и за наздравица ракията и виното са повод за споделяне на приятни емоции.

Извън сцената бликат спонтанни импулси на празничност

– люлейт се хора

-гощаване на обща трапеза

-показ на народни носии

-народни благословии

-детски игри

-словесен фолклор – сказания, народни приказки

Освен всичко друго – съборът е чудесно допълнение към очарованието на природата.

На този събор хората идват не само да пеят и свирят, да видят и чуят. Хората идват да си подумват- за радостите и неволите на преживяното и надеждите за бъдещето. А думането с другите-  за балканджията е израз на живота му, живот изпълнен със старата човещина.

В движение, сякаш без да иска, съборът в Черни Вит извлича мъдри истини от сложния живот на хората от този край и техните гости от други селища.

С всяка изминала година фолклорният празник добива форма на изкусно изплетен, обагрен с шаренията на човешките взаимовръзки, повой – убедително доказателство, че традицията сродява хората.

Съборът в Черни Вит не е измислен вчера и днес. Той иде със стъпки от миналото, здраво стъпил върху шарената черга на живота, вгледан върху селищната фолклорна дъга, която носи пъстробагрието на бъдещето.

Понесли със сърцето си през всичка България, с поглед към Европа и света

В Черни Вит пеят:

До дето слънцето грее

Тук ще се свири и пее

Селото ни ще векува

Докато света светува .

 

Марин Иванов

2011

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *