Get Adobe Flash player


CHERNIVITBANNER

История

Училището в Черни Вит на 144 години

10 април 1867 година е паметна за местното население дата , когато за първи път промъждуква светлината на училище в Черни Вит с даскал Васил Тилов.

Помещавано и приютявано от ученолюбиви българи по частни къши в различни райони на селото, училището оцелява през войните от началото на века и през 1925 година четирикласното училище с съборено. Едва на 15 октомври 1929 година са направени първите копки на сегашната сграда. Финансови затруднения бавят строежа, но с помощта на Училищното настоятелство и дарения през 1932 година сградата е покрита, а на 15 септември 1934 година с тържествен водосвет започват учебните занятия в новото училище.

През 1936 година са открити и махленски училища в Платуница, Зеленика, Остриля. В средата на века е построен и салонът към училището, обслужващ днес и читалището.

През 1968 година е построено и открито общежитие към училището за децата от махалите, домуващи до този момент в частни къщи.

От 1985 година с разрешение на тогавашното Министерство на просветата е открита паралелка в IV клас със засилено изучаване на музика по специалностите гайда, гъдулка, кавал, тамбура и народно пеене.

До 1989 година то е единствено по рода си в района.

В просторните светли стаи иа училището са направили първите си стъпки не само в науката, но и в живота стотици момичета и момчета, деца на обикновени хора.

Учениците от музикалните паралелки са носители на престижни национални и международни награди.

Ежегодно участват в Националните конкурси :„Орфеева дарба”, „Орфеево изворче”, „Малешево пее” и др.

Доработва се……