Get Adobe Flash player


CHERNIVITBANNER

На 27 и 28.08.2016г. за 36 – ти път ще се проведе Общински фолклорен събор – „От Тимок до Вита”, с. Черни Вит

Съборът се организира от Община Тетевен, Кметство Черни Вит и НЧ „Христо Смирненски 1925г.” с. Черни Вит.

На сцената на центъра на открито в събота и неделя ще звучи българското. Около 80 фолклорни състава, групи за народни обичаи, и инструменталисти ще се редуват на сцената.

Регламентът е точен – на сцената в Черни Вит може да се представя само автентичен, изворен фолклор. Съборът няма състезателен характер, неговата цел е издирване, опазване, популяризиране и съхранение на фолклорното ни богатство.

На 26.08.2016г. /петък/ вечер от 19.00 часа, ще чуем изпълнения на децата от Смесен хор „Звъника”, при центъра за работа с деца гр. Плевен. С художествен ръководител: Ваня Делийска.

Тържественото откриването на събора ще бъде в събота от 10.00 часа на фолклорната сцена на центъра на селото.

Всички фолклорни групи и индивидуални участници ще получат Грамота за участие и сувенир.

На всеки самодеец се полага безплатно по купа курбан чорба. Публиката също може да опита, но срещу скромно заплащане от левче за агнешката вкусотия.

В единия край на поляната ще къкрят предобедно шест големи казана. Пет от тях ще варят агнешки курбан, а един ще е с боб чорба. Майсторите ще свещенодействат над обвитите в пушек котли, но няма да разкрият разковничето за вкусните ястия.

Тук има пъстрота, която един път видяна, те привлича като магнит – багрите и шевиците на цяла Северна България.

Тук се докосваш до характерните за българина занаяти, на народната трапеза опитваш от кулинарните специалитети на планинската кухня. И така се чувстваш част от онази богата душевност, претопляна от градуса на Тетевенската ракия и веселата гълчава на зевзеците”.

Съборът в Черни Вит не е измислен вчера и днес. Той иде със стъпки от миналото, здраво стъпил върху шарената черга на живота, вгледан върху селищната фолклорна дъга, която носи пъстробагрието на бъдещето.

Понесли със сърцето си през всичка България, с поглед към Европа и света в Черни Вит пеят:

До дето слънцето грее

Тук ще се свири и пее

Селото ни ще векува

Докато света светува.

 

З А П О В Я Д А Й Т Е !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *