Get Adobe Flash player


CHERNIVITBANNER

Група от Черни Вит ще участва в „Млади европейци за устойчиви храни „YES Food!“

Група от Черни Вит ще участва в „Млади европейци за устойчиви храни „YES Food!“ – летен лагер
1 – 6 Август 2011, Турда (Румъния)

 

В периода August август гр. Турда, Румъния, ще бъде домакин на първата инициатива “Млади европейци за устойчиви храни – YES Food!“ – летен лагер за ученици и младежи (на възраст между 18 и 25 години), посветен на образованието по отношение на храните и устойчивото развитие. Организира се от Slow Food Turda в партньорство със Slow Food и фондация Terra Madre.

 

80 младежи и ученици от 12 европейски страни от мрежата на Slow Food Terra Madre ще имат възможността да обогатят своите знания по отношение на опазването и популяризирането на устойчивото производство на храни като участват в серия от семинари, дегустации и посещения на дребни производители на традиционни храни в Трансилвания. Участниците ще имат възможност да дискутират разнообразни теми – от обучение по отношение на храните до опазване на традиционните храни и агро-биоразнообразието, от местните практики до суверинитет на храните и подкрепа на дребните производители на храни.

Преди всичко, „YES Food!“ ще бъде място за обсъждане на връзките между младото поколение, селското стопанство и живота в селските райони, както и нуждата от политическа подкрепа по темата в рамките на ЕС. Като се вземе предвид, че Европа е загубила около 3.7 милиона работни места на пълна заетост – ? от тях са в селското стопанство – през последните 9 години, този въпрос е от ключово значение за новата Обща Селскостопанска политика 2014-2020.

 

Само в Румъния през 1990-те години в селското стопанство са били заети 42% от работоспособното население, които са произвеждали около 1/6 от Общия брутен продукт. Заетостта в селското стопанство е спаднала с 41% само за 10 години и днес дава едва 6% от Общия брутен продукт на Румъния.

 

Поради тези причини участниците в летния лагер ще изготвят декларация, която призовава за нова политика в селското стопанство, която насърчава ангажирането и предприемачеството на млади хора в селското стопанство. Тази декларация ще бъде депозирана в Slow Food и институциите на ЕС.

 

„YES Food!“ се реализира благодарение на помощта на конвивиумите на Slow Food и мрежата Terra Madre в Румъния, както и участието на Цезар Мунтеану, един от най-известните готвачи в Румъния и домакин на няколко телевизионни кулинарни програми.

 

Събитието се организира от Slow Food Turda в партньорство със Slow Food, с подкрепата на кметство Турда, Университетът за селскостопански науки и ветеринарна медицина в Клуж, Radu Anton Roman Initiative Group, Асоциацията на шеф Цезар, Фондация “Адепт”, Фондация “Потаиса”, Liquirizia Onlus, Асоциация Еко Руралис. Съфинасиращи организации и спонсори: Slow Food, Orange Румъния, Иновейшън Норвегия, Норвежки грантове, C2Media and Davision.

 

За повече информация:
www.slowfood.com
www.slowfood.it
www.terramadre.org
www.slowfoodfoundation.com

 

Slow Food International Press Office contact details
Paola Nano
p.nano@slowfood.it , +39 0172 419645 cell. +39 329 8321285
Elisa Virgillito
e.virgillito@slowfood.it , +39 0172 419666

 

Slow Food – Office for Eastern EU countries and the Balkans
Michele Rumiz
+39 0172 419 746; m.rumiz@slowfood.it

 

„YES Food!“ event coordinator
Marta Pozsonyi, Convivium leader di Slow Food Turda
+40 746 366 728, martapozsonyi@slowfoodturda.ro

Comments are closed.